‘Het is mooi als kinderen weten dat je kunt kiezen’

Ik doe iets goeds Veel mensen willen iets goeds doen. Deze week: werken in een queerboekhandel. „Wist je dat de personages van Thomas Olde Heuvelt vaak gay zijn?”

Foto Folkert Koelewijn

Aan de gevel wapperen regenboogvlaggen. Binnen in De Queer Boekenkast in Alkmaar snuffelen twee meisjes met linnen tassen bij de boekentafel met ‘feelgood’ en ‘romance’. Achterin bekijkt een man kunstboeken, kussentjes in de vorm van borsten en sokken met piemels.

Vrijwilliger Jeannette van Schaik (65, korenblauwe blouse met bijpassend oogpotlood) gidst ons door ‘de enige lgbtqia+ boekhandel van Nederland’. „Een boek is een queer boek als er niet alleen heteroseksuelen de hoofdrol in hebben”, zegt ze. „En soms is queer het onderwerp. We verkopen veel boeken van ‘krijgt hij hem of krijgt hij hem niet?’, maar we hebben ook non-fictie en Alkibiades van Ilja Leonard Pfeiffer, waarvan de hoofdpersoon biseksueel is.” Ze wijst op de thrillers: „Wist je dat de personages van Thomas Olde Heuvelt vaak gay zijn?”

Aan de gekleurde muren hangen borduurwerken, er is een leeshoek met barok behang. Het interieur van de begin maart geopende boekhandel is bedacht door Van Schaiks schoonzoon Valentijn Ringelberg, schrijver van queer ‘fantasy’. Drie weken na de opening overleed Valentijn op zijn tweeëndertigste aan een chronische ziekte.

Van achter de kassa vertelt Van Schaiks zoon Thomas Philip Acid (34), die ook een bekende tattoo artiest is, hoe hij samen met Valentijn in de laatste maanden van diens leven De Queer Boekenkast opzette: „We waren in Berlijn in een queer boekhandel en dachten: waarom hebben wij dit niet? Hoe fijn is het om in zo’n safe space te zijn, waarin je kan rondsnuffelen en je je welkom voelt.” De boekhandel is óók een monument voor Valentijn, „een strijder”. In een hoek staat een zuiltje met daarop een foto van een jongen met een vrolijke, wijze oogopslag en: zijn boeken. Van Schaik (zichtbaar trots): „Jullie hebben zoveel gedaan samen, filmpjes, muziek, boeken maken en deze boekhandel.”

Jeugdboeken, van het prentenboek Opa’s Pride tot De dappere ridster, zijn haar fort. Als lerares was ze een voorvechter van meer diversiteit: „Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel. In Jip en Janneke verwisselde ik al de namen bij het voorlezen.” Strijdlustig: „Het is altijd makkelijker gemiddeld te zijn, maar in elke klas zit wel iemand die niet hetero is. Het is mooi als kinderen van jongs af aan weten dat je kunt kiezen, dat er verschillende opties zijn. Zoals in Allemaal gezinnen, waarin een pleeggezin staat, een adoptiegezin, een gezin met twee vaders.” Ze kijkt naar haar zoon. „Thomas vindt mij soms een beetje drammerig.”

Acid: „Ik ben altijd meer van ‘kijk maar lekker rond’.” Hij rekent een regenboogvlag af en vertelt twee vrouwen uit Capelle aan den IJssel waar in Alkmaar een queer friendly lunchcafé is. „We verkopen niet online en gaan een beetje tegen de tijd in met deze idealistische boekhandel”, zegt Van Schaik. „Jongeren zijn hier vaak wel een uur. Ze maken TikTok-filmpjes, ze bloggen over ons. Mensen hebben soms tranen in hun ogen. Dan zeggen ze: het is hier net een snoepwinkel.”